Tweeters en Twietal

28 Nov Tweeters en Twietal

What the fuck is #pepi? vroeg de wereldwijde twittergemeenschap zich vandaag af. En terecht. Ze keken als moniken uit het scriptorium naar Gutenberg.

Eerst de radiofeiten:

Een jury van 25 befaamde twitteraars koos vandaag in opdracht van radio 1-programma Peeters en Pichal de meest inspirerende twitteraar van Vlaanderen. Jo Caudron (koedro genoemd door Annemie) kwam duiding geven. 125 000 twitteraars, voor een deel mediageile BV’s (waaronder politici), voor een deel mediamensen en nog wat paardenkoppen gebruiken twitter in Vlaanderen. Het is een hype, vond Annemie en van die mening kon Jo Caudron haar moeilijk afbrengen. Trouwens puik van Jo dat hij niet kwaad werd van de onderbrekingen door la Peeters. Om de vijf woorden bijna. Stel je voor dat hij een redenering had kunnen opbouwen… “Wie niet twitter, vindt het misschien maar niks, hihi”, vergoelijkt Annemie haar gedrag met een lachje.

Besluit van de eerste minuten: twitter is een medium voor mensen die een mening willen ventileren. Een beetje zoals Radio 1 vandaag tussen 9 en 11.

Dan de echte. Of hetgeen Jo Caudron allemaal had willen zeggen.

“Wat belangrijk is, verschijnt toch in de krant”, vindt Annemie nog. “Dat is de arrogantie van de klassieke media”, wist Jo Caudron nog net voor het volgende plaatje op te werpen. Daar gaat het net om. Twitter is sneller dan de klassieke media, vaak zelfs sneller dan de radio, voor echt nieuws. Dat legt meer druk op de klassieke media. Ze worden minder nieuwsbrenger en meer nieuwsduider.

“Hoe maken we twitter nu democratisch?”, de onvermijdelijke vraag van een consumentenprogramma met de baseline ‘je geld en je leven’. Internet is zo duur in België, vooral mobiel internet. Tja. Andere discussie.

Voor politici en BV’s vormt twitter vooral een manier om direct te communiceren met hun publiek. Zonder de filter van de media. Daar zit de meerwaarde voor hen. En mensen die hen volgen, vinden dat prima. Dat gaat met merken net zo. En daarom investeren die meer en meer in online en minder in mediaruimte.

@DeFlik stelt het juist: twitter gebruik je als een filter om voor je vakgebied relevante informatie te vinden. Het bespaart je uren zoektijd. Fok het aantal volgers. Het gaat om de juiste mensen volgen die VOOR MIJ interessant zijn. Zonder dat een redactie eerst moet oordelen of dit of gene item voldoende kijk-en luistercijfers zou opleveren.

Twitter is een sociaal netwerk – een containerbegrip vandaag. De essentie: ik hou contact met mensen die ik niet vaak genoeg zie en ik leg contacten met andere interessante mensen. En ja hoor, ik heb zo al veel fijne mensen ontmoet.

En de winnaar was:

“Lees er eens een voor”, vroeg Annemie aan Michel Baeten (@mbaeten), pas tot meest inspirerende twitteraar van Vlaanderen uitgeroepen. Michel Baeten, volledig opgaand in zijn rol, kon er niet direct eentje opnoemen. Twitter is vluchtig en echt een ander medium, moet hij hebben gedacht.

Als hij een twunch organiseert in Tessenderlo of Scherpenheuvel, ben ik van de partij. O.a. om te lachen met de radio, hihi.

PS: had op twitter aan #pepi een lijstje van de 25 juryleden gevraagd, maar kreeg geen antwoord. Stond ook niet op hun site.

1Comment
  • Steven Piessens
    Posted at 23:51h, 20 December Reply

    Dat we überhaupt nog luisteren naar deze smet op een anders schitterende radiozender.
    Vandaag kreeg Minister Q 5 minuten lang de wind van voren op #pepi door Yves DS, omdat de ‘jonge minister’ het aandurfde een verandering door te voeren op korte termijn. Zonder nuance, zonder onderbreking, een ware boksmatch zonder tegenstander.
    Waarom grijpt niemand in bij Radio1? That’s the question.

Post A Comment